جلسه توحید: 20/1/94
جلسه با نام خداوند متعال و خواندن دعای فرج و دعای مطالعه آغاز شد .
در ادامه ی مباحث توحید به بخش آخر کتاب توحید شهید مطهری یعنی مسئله شرور رسیدیم . مخالفین توحید بعد از مسئله تکامل اشکال دیگری را طرح کرده اند و آن مسئله بدیها و بی نظمیها در کار عالم است . مانند فقر و مرگ و بیماری و ....
مخالفین می گویند : غیر از نظامات و خوبی هایی که درعالم می بینیم بی نظمی هایی هم در عالم هست که با آن خدای عالم و مدبر و حکیم و صانع سازگار نیست و بهترین دلیلشان هم این است که همه در این دنیا از وجود بدیها شکایت دارند و طالب تغییر وضع موجود هستند یا با عمل یا با دعا .
حکما در پاسخ به دو دسته از مخالفین در طرح مسئله شرور به سه مرحله اشاره کرده اند .
دسته اول مخالفین نیمه مذهبی در ایران قدیم هستند که می گویند اشیاء از دو سنخند خیر و شر که از مبدأ خیر و شر هم بوجود آمده اند . پس همه ی خیرها از یک مبدأ اصلی (یزدان)است که او مبرا و منزه است از شروری که در عالم واقع می شود و همه ی بدیها به منشأ دیگری (اهرمن) بر می گردد . دسته ی دوم از جنبه عدل خداوند اشکال گرفته اند که می گویند مبدأعالم یا نمی داند و می کند و این شرور بر حسب تصادف طبیعت است پس مبدأ عالم و شاعر وحکیم نیست و یا می داند و می کند پس مبدأعالم عادل نیست . در این جا حکما طی سه مرحله پاسخ داده اند . 1ـ تحلیل حقیقت شرور و بدیها 2ـ تفکیک ناپذیری خیر وشر از یکدیگر 3ـ بدیها منشأ خوبی ها ی دنیا هستند . که توضیح آن به جلسه بعدی موکول شد .
نکته قابل ذکر این است که جوابی که افراد متدین به این اشکالات می دهند این است که می گویند: خدا خودش بهتر می داند و لابد مصلحتی هست ، ولی این جواب اجمالی برای کسی که به این حد ایمان نرسیده قانع کننده نیست و باید تفصیل بیشتری داشته باشد .